Web Design Profesional – Optimizare – Grafica Web
contact(at)internetgraphics.ro

Simplitatea – cheia succesului in web design

Deseori, simplitatatea este rezolvarea oricarei probleme in viata de zi cu zi si se adevedereste ca si in web design, simplitatea este cheia succesului. Un web design eficient intotdeauna tine cont de aceste trei caracteristici: simplu, prietenos si functional.

Prin urmare, pentru a realiza un website profesional atat ca aspect cat si ca functionalitate, voi continua acest articol prin a impartasi niste notiuni de baza.

Intelegerea publicului tinta si stabilirea scopului – Este foarte important sa intelegem ce doresc vizitatorii de la website-ul nostru si sa stabilim inca de la inceput scopul website-ului si directia ce o va avea. Web designerul trebuie sa fie destul de concis, iar cand construieste site-ul trebuie sa urmareasa obiectivele acestuia pentru a excela. Ca web designeri, inainte de a crea designul unui website trebuie sa facem o mica analiza si sa stim scopul pentru care site-ul va fi creat, care este publicul tinta, cum va fi masurat succesul, cum aflam parerea vizitatorilor si cum vor interactiona vizitatorii cu designul. Daca sari peste aceste lucruri si te bazezi doar pe un design atragator, sanansele ca site-ul sa se bucure de succes scad considerabil.

Simplitatea in web design nu inseamna neaparat un design minimalist. Site-urile simple pur si simplu au la baza eliminarea elementelor care nu sunt necesare in design, continut sau chiar cod. Desi site-urile cu un web design minimalist indeplinesc aceste criterii, sunt si multe site-uri minimaliste care nu le indeplinesc.

 

Avantajele unui web design simplist

 

 1. 1. Mai usor de navigat

Site-urile simple nu au exces de informatii. Acest lucru ajuta in navigare deoarece in general site-urile au mai putine pagini si sectiuni, iar designul site-ului este mai putin aglomerat, oferind vizitatorului posibilitatea sa gaseasca ceea ce cauta intr-un timp mult mai scurt.

Cateva sfaturi pentru a simpifica designul:

- folositi doar un meniu principal

- asigura-te ca meniul este destul de consistent si ajutator

- foloseste submeniuri pentru anumite sectiuni, astfel incat meniul prinicpal sa nu se aglomereze

 

 1. 2. Designul simplu se incarca mai rapid

Un design simplist se rezuma in general la fisiere mai mici cu dimensiuni mai mici. Fisierele mici se incarca mai rapid. De asemenea, daca mentii un cod simplu, nu vor mai fi prea multe procese de rulat. O viteza rapida de incarcare va imbunatati experienta utilizatorului pe website si chiar va imbunatati rezultatele in motoarele de cautare. Sunt unele website-uri precum cel al agentiei de web design Internet Graphics, care desi este destul de complex are o viteza buna de incarcare. Acest lucru a presupus optimizarea la maximum a imaginilor si proceselor ce ruleaza incat sa ofere utilizatorului usurinta in navigare.

 1. 3. Site-urile simple sunt mai usor de construit

Daca web designul site-ului e simplu, atunci si codarea va fi mai simplista. Realizand un website cu un layout simplu(2-3 pagini) si o tipografie simplista, este mult mai usor decat sa construim un website cu 8 sectiuni diferite(fiecare cu un design diferit al paginii), tipografie complexa si un background cu tot felul de efecte ce necesita mult mai multa programare.

Ideea este sa ne bazam pe website-uri care au un aspect simplist dar de fapt sunt foarte complexe. Cateodata o simpla linie de „border” poate complica codul unui website destul de mult, fara ca acea linie sa aiba un impact considerabil pe partea de front end.

 

Cum sa simplificam un website?

Elimina elementele decorative nenecesare

Multe firme de web design, atunci cand realizeaza un website includ tot felul de elemente nenecesare, asta fie ca asa vrea clientul, fie ca li se pare lor ca sunt elemente importante. Nu te gandi ca recomand sa elimini toate elementele decorative de pe website, insa eliminand acele elemente decorative nenecesare iti va facea site-ul sa arate mai curat si mai luminos.

Intreaba-te: Este acest element chiar asa de important?

Aceasta este intrebarea de aur pentru un designer cand realizeaza site-uri simple. Pentru fiecare element, parte de cod sau continut, trebuie sa iti pui aceasta intrebare. Vezi ce elemente pot fi combinate in unul singur, sau chiar ce pagini; Fii eficient!

4 Comments
 1. Salutare !
  foarte impresionant articol !
  Aveti foarte mare dreptate , simplitatea unui site e chiar cheia succesului . fiind usor de navigat si avand design simplu , si totusi atragator , va impresiona vizitatorii , chiar si pe cei care nu se descurca prea bine in acest domeniu . Trebuie sa ne gandim si la faptul ca nu toata lumea e buna in “manuirea” calculatorului :) . Si sa nu uitam ca si continutul conteaza foaaarte mult ! Felicitarile mele si bafta in continuare !

 2. Sunt persoane care apreciaza un site curat si cu o grafica de bun gust, simplista, dar am vazut si multe sorcove facute de asa zisi, web designeri.
  Poate din acest articol invata si falsii web designeri sa faca un site web de calitate, un articol foarte bun domnilor de la Internet Graphics.

 3. Multumim pentru aprecieri!

Leave a Reply


− 4 = 2