Web Design Profesional – Optimizare – Grafica Web
contact(at)internetgraphics.ro

Diferenta intre design grafic si web design

design grafic web design

Confuzia intre design grafic si web design se face foarte des, mai ales in randul celor care nu au o relatie directa cu nici una dintre aceste ocupatii. Este adevarat ca cele doua sunt inrudite si au anumite trasaturi in comun, precum faptul ca ambele folosesc imagini, text si alte medii vizuale pentru a transmite un anumit concept sau idee, designul grafic a existat cu mult inaintea designului web, care, dupa cum sugereaza numele, a aparut odata cu internetul.

Asadar, designerii grafici nu sunt in mod neaparat si web designeri, insa web designerii trebuie in general sa aiba si calitati de designer grafic. Pentru a intelege mai bine ideea din spatele acestor diferente trebuie inteleasa in primul rand idea de design in sine.

Designul este o arta vizuala. Capacitatea de a transmite o idee sau un concept printr-un text scurt, o imagine, sau ambele. Cei mai priceputi designeri vor reusi sa transmita concepte complexe cat se poate de clar prin imagini simple.

Un designer grafic este un designer care se ocupa doar de partea de design visual, cu alte cuvinte acestia sunt artisti, ei creeaza brosuri, reviste, semne publicitare, coperti de carte, arta pentru jocuri, logouri si multe altele. Exista si cazuri in care acestia lucreaza cu designerii web pentru partea de grafica a site-urilor.

Pe de alta parte, un web designer nu trebuie sa construiasca doar partea vizuala, ci se ocupa si de partea tehnica a crearii unui site web. Orice website este format din doua elemente, prima fiind partea cu care interactioneaza utilizatorul, ceea ce acestia pot vedea si anume elementele de grafica, a doua parte este codul, html, java, css, toate limbajele care construiesc pagina si dicteaza elementelor de grafica unde sa stea si cum sa se comporte in anumite situatii.

Iata deci ca pentru designul web este nevoie de mult mai multe cunostinte tehnice pe langa un simt artistic si o imaginatie dezvoltata. Este adevarat ca multi designeri grafici incep sa invete limbaje de design web pentru a face trecerea catre acest domeniu de viitor, iar multi designeri web, in mod speciali cei ce sunt in domeniu de mult timp, trebuie sa se adapteze faptului ca pentru a fi web designer nu mai este de ajuns sa cunosti HTML-ul. Paginile cu background simplu si cantitati imense de text de la inceputul internetului au evoluat acum la design-uri cat se poate de complexe.

Din acest motiv, pentru freelancerii profesionisti sau companiile de specialitate de web design, este foarte important sa se poata aborda cu usurinta atat partea grafica cat si partea tehnica, astfel incat sa nu trebuiasca sa apeleze la nici un ajutor exterior pentru crearea unei pagini web.

Odata cu evolutia internetului si a tehnologiei, diferenta dintre design grafic si web design incepe sa fie din ce in ce mai mica, sugerand un viitor in care cele doua termene vor ajunge sa se confunde aproape in totalitate.

5 Comments
  1. Sunt foarte multumit de ei, mi-au facut tot ce aveam nevoie, site, carti de vizita, flyer pentru firma si chiar si poze la produse, sunt profesionisti iar pretul nici nu mai conteaza.

  2. Multumim pentru aprecieri

  3. Buna! Am 17 ani si as vrea sa urmez o cariera in acest domeniu! Initial voiam sa optez pentru graphic designer dar asa cum si spus tu in in viitor nu stiu daca voi mai reusii si fara cunostinte in in ceea ce priveste partea tehnică. Care este mai bine platita la noi in tara? Web designul sau graphic designul?

  4. Amandoua domeniile sunt in plina dezvoltare, deci nu cred ca vreunul din ele va ramane in urma si mai putin apreciat.

  5. Buna! As vrea sa urmez o cariera in acest domeniu! Initial vreau sa optez pe graphic designer insa as dori mai multe informatii. Imi puteti spune mai multe despre graphic designer?

Leave a Reply


8 + = 9